"Жалтыр ауылының №2 ЖОББМ" КММ асханасының жұмысына бақылау жүргізу мақсатында бракераж комиссиясы тексеру өткізді. Комиссия құрамына мектеп әкімшілігінің өкілдері, медициналық қызметкер және аспаз кірді. Мониторингтің басты мақсаты – асханаға жеткізілген өнімдердің сапасын, олардың сақталу жағдайын және дайын тағамдардың санитарлық нормалар мен тамақтану стандарттарына сәйкестігін тексеру болды. **Мониторингтің негізгі кезеңдері:** 1. **Келген өнімдерді тексеру:** Мектеп асханасына жеткізілген өнімдер жарамдылық мерзімі, қаптамасының бүтіндігі және тасымалдау шарттарының сақталуы бойынша тексерілді. Барлық өнімдер қажетті нормаларға сәйкес болды. 2. **Сақтау жағдайларын тексеру:** Асханадағы сақтау орындары мен тоңазытқыш қондырғылары талаптарға сай тексерілді. Температуралық режим және сақтау орындарының тазалығы талапқа сай, бұл өнімдердің балғындығын сақтауға мүмкіндік берді. 3. **Дайын тағамдардың сапасын бағалау:** Бракераж комиссиясы оқушыларға дайындалған түскі астың дәмін татып көрді. Тағамдардың сыртқы түріне, иісіне, дәміне және берілген температурасына ерекше назар аударылды. Барлық тағамдар жаңа дайындалған, тартымды және санитарлық нормаларға сәйкес болды. 4. **Санитарлық нормалардың сақталуы:** Асхана қызметкерлерінің жұмыс орындары тазалыққа және жеке бас гигиенасын сақтау талаптарына тексерілді. Санитарлық нормаларды бұзу фактілері анықталған жоқ. **Мониторингтің нәтижелері:** - Тексерілген өнімдер мен дайын тағамдардың барлығы санитарлық-гигиеналық талаптарға және мемлекеттік стандарттарға сай. - Тағамдарды дайындау және беру барысында ешқандай заңбұзушылықтар анықталған жоқ. - Асхана жұмысына жақсарту бойынша ұсыныстар қажет емес. Мониторингтің қорытындысы бойынша, комиссия "Жалтыр ауылының №2 ЖОББМ" КММ-нің асхана жұмысында тамақ сапасы жоғары деңгейде сақталған және бұл оқушылардың денсаулығы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етеді деген тұжырымға келді.
2023 жылғы 02 ақпан күні "Жалтыр ауылының № 2 ЖОББМ" КММ нің асханасында бракераждаық комиссиясы кезекті тексерісін жүргізді.
Тексеру барысында төмендегідей мәселелер атап өтілді:
1. Мектептің ас блогының бөлмесінде тамақ дайындауға қажетті ыдыс-аяқтың жеткілікті мөлшері бар, оны өңдеу нұсқауларға сәйкес жүзеге асырылады. Сонымен қатар, жуу және дезинфекциялау құралдары жеткілікті. Дайын өнімнің тәуліктік сынамасы екі тоңазытқышта сақталады. Тоңазытқышта өнімдердің жақындығы байқалады, сонымен қатар температура режимін сақтау үшін термометр бар. Кесетін тақталар, үстелдер мен пышақтар таңбаланған. Асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайы қанағаттанарлық, ас блогының үй-жайын жинауға арналған жабыдықтары бар.
2. 01.02.2023 жылы ас блогының үй-жайындағы мәзір бойынша: 6-11 жас: Тағамның атауы: Күріш сорпасы сиыр етінен 200/250 г. 11-18 жас: Тағамның атауы: Күріш сорпасы сиыр етінен 250/300 г. 6-11 жас Шай сүтпен 200 г. 11-18 жас: Шай сүтпен 200 г. 6-11 жас: Жеміс (алма) 11-18 жас: Жеміс (алма) 6-11 жас: Бидай наны, қара нан 35г. 11-18 жас: 11-18 жас: 40 г. Дайын өнімді беру тек бақылаудан кейін ғана жүзеге асырылады және күнделікті мектептің медицина қызметкері Каукенова К.К. үлгіні алып отырады.
3. Комиссия мүшелері ас мәзірі балалардың жас ереекшелктеріне сай келетінінатап өтті.
4. Тамақтандыру кезінде асхананың кіре берісінде кезекші ұстаз тұрды. Ол балалардың тамақ ішер алдында қолдарын жуып келуін қадағалады. Әр сынып өздеріне белгіленген орындарға отырып, сынып жетекшілері өз оқушыларын сырттай бақылап жүрді. 5. Тексеріс уақытында ешқандай бұзушылықтар анықталған жоқ.
Дұрыс тамақтану - денсаулықтың, күш пен сұлулықтың кепілі. Біздің мектептің балалары, асханада күн сайын ыстық тамақ алады. Балалардың денсаулығын ұтымды теңдестірілген тамақтанусыз қамтамасыз ету мүмкін емес, бұл олардың үйлесімді өсуінің, физикалық және нейропсихикалық дамуының, оқу қабілетінің, аурудың алдын-алудың, барлық жас кезеңдерінде инфекциялар мен басқа да қолайсыз факторлардың әсеріне төзімділіктің қажетті шарты болып табылады.
Біздің мектептің балалары күн сайын ыстық тамақ алады. Асханадағы тамақ дұрыс тамақтану қағидаларына сәйкес келеді, ол баланың өсіп келе жатқан ағзасына пайдалы, дәмді, әртүрлі және балаларға ұнайды.